Pressemelding: Miljøhuset GK fortsatt best i klassen!

06 / 01 / 2014

2 Kommentarer

På ettårsdagen er Miljøhuset GK fremdeles Norges mest energieffektive kontorbygg. – Vi viser at bygg– og eiendomsbransjen har store muligheter til å spare energi og samtidig få bygg med bedre kvalitet. Og dette er lønnsomt, understreker konsernsjef Jon Valen-Sendstad i GK.

Da passivhuset ble offisielt åpnet 23. august i fjor, var det Norges mest energieffektive kontorbygg ut fra beregnet energibehov.

– Vi følger selvsagt bygget nøye. Etter ett års drift har vi spart en drøy million kroner, oppnådd energibruk som beregnet og fått et godt inneklima, oppsummerer Valen-Sendstad. En egen kalkulator i resepsjonen og på nettsidene viser til enhver tid hvor mye penger og CO2-utslipp Miljøhuset GK sparer sammenlignet med et kontorbygg med energimerke C.


Innsparing i rute

Ifølge beregninger ville det ta fire til fem år å spare inn ekstrakostnaden for å oppnå passivhusstandard. Fasit på ettårsdagen er ca 1,1 millioner kr spart, og ca 3 år og 9 måneder til ekstrainvesteringen er nedbetalt.

– Erfaringene fra det første året viser at dette er lønnsomt, og det krever ikke spesiell teknologi, poengterer Valen-Sendstad. De tekniske løsningene i Miljøhuset GK har mange allerede fått sjansen til å gjøre seg kjent med. Folk kommer fra fjern og nær for å studere bygget; som blant annet har hatt besøk av delegasjoner fra Kina og Aserbajdsjan. Egne ansatte og kunder er selvsagte gjester.

– For oss er det både gøy og viktig å vise at vi får til dette, og hva det krever. Vi har brukt standard teknologi, men det krever selvsagt innsikt og innsats for å lykkes med det, sier Valen-Sendstad.

Energibruk som forutsatt

Beregnet netto energibehov for bygget er 67 kWh/m2år.

– Vi ser av energioppfølgingssystemet at bygget overordnet oppfører seg som forutsatt, opplyser Espen Aronsen, fagsjef energi.

Inneklima førsteprioritet

Forventningene til et godt inneklima har vært like viktige som lav energibruk.

– Vi sa fra dag 1 at selv om vi bygger et passivhus, har godt inneklima førsteprioritet, understreker Valen-Sendstad. Tilbakemeldinger fra brukerne viser at GK har lykkes med inneklimaet i Miljøhuset GK.

– Vi har greid å finne et nivå som de aller fleste er fornøyde med, opplyser Aronsen. Han er tett involvert i å optimalisere driften av bygget, og får hyppige tilbakemeldinger fra brukere.

Vinkassen er klar

På ettårsdagen er Miljøhuset GK fortsatt Norges mest energieffektive. Valen-Sendstad lovet ei kasse vin til den første som kunne slå energibehovet til Miljøhuset GK, etter at GK selv fikk ei vinkasse fra Bellona for å ha kommet under energimålet til Bellona-huset. Ingen har meldt seg ennå!

Vi deltar gjerne i nye og enda bedre prosjekter, sier Valen-Sendstad.


Kommentarer

comments powered by Disqus