Mottok GKs Miljøstipend

17 / 02 / 2015

2 Kommentarer

Sunniva Bratt Slette, Anniken Strandskogen Hofgaard, Philip Røst Wehinger og Ståle Bråten.

Vinnerne fikk en omvisning på Miljøhuset GK.

Årets mottakere av GKs Miljøstipend har kikket inn i krystallkulen og vil bidra til fremtidens energieffektive næringsbygg.

GK er alltid på jakt etter nye metoder for å bedre inneklima mens man samtidig reduserer energibruken i næringsbygg. For å inspirere studenter til å jobbe med dette temaet, utlyser GK hvert år Miljøstipendet.

Det deles ut tre stipender; ett på 25.000 kroner og to på 12.500 kroner.

Stipendet på 25.000 kroner tildeles i år til Ståle Bråten som studerer Klima, Energi og Miljø ved Fagskolen i Oslo.

Phillip Røst Wehinger studerer Teknisk Kybernetikk ved NTNU og mottar 12.500 kroner.

Sunniva Bratt Slette og Anniken Strandskogen Hofgaard, som studerer henholdsvis Energi og Miljø og Industrial Economics and Technology Management ved NTNU, deler et stipend på 12.500 kroner.

- Opptatt av å spare energi

Hovedstipendet gikk i år til fagskolestudenten Ståle Bråten.

- Jeg har skrevet om oppvarming av luftinntak på ventilasjonsanlegg. Tanken var egentlig at kald luft kommer opp i et kammer i lav hastighet hvor det blir oppvarmet av sola før den går inn i ventilasjonsaggregatet, forteller Ståle, som ikke hadde noen problemer med å la seg engasjere av oppgaveteksten til Miljøstipendet.

- Jeg er opptatt av å spare energi. Jeg synes det spennende og så liker jeg å sitte å tegne litt og tenke ut ting selv.

Han ble oppmerksom på miljøstipendet via læresystemet Fronter på Fagskolen i Oslo.

- Det passet veldig der og da. Jeg så på det som en mulighet til å spare energi og det er det jo et veldig fokus på om dagen, sier Ståle.

Han er i dag i ferd med å videreutdanne seg til prosjektleder.

- Ventilasjon er det jeg har jobbet med hele livet. Først som montør i over 12 år, og nå går jeg på fagskolen og skal bli prosjektleder. Det er interessant å vite litt mer av det tekniske i faget.

Stipendet kommer godt med i utdanningen.

- Pengene kommer til å gå til en ny PC. Vi begynner med valgfag nå på skolen og skal bruke Autocad og litt forskjellig, og da har jeg forstått at vi trenger litt ekstra maskinkraft.

Tverrfaglig samarbeid

Anniken Strandskogen Hofgaard og Sunniva Bratt Slette samarbeidet om sin oppgave.

- Vi har skrevet om et selvlærende helhetlig smartsystem som skal sikre optimalt inneklima i næringsbygg med minimal energibruk, forteller Anniken, og utdyper:

- Systemet baserer seg stort sett på kunstig intelligens. Sensorer og parametere skal gi feedback til systemet som justerer verdier før det går over eller under terskelverdier som er forhåndsdefinert.

Anniken og Sunniva studerer to forskjellige fagretninger som de har kombinert i oppgaven.

- Jeg hørte om miljøstipendet på «Element 6» i Trondheim, og syntes det virket som en veldig spennende og aktuell problemstilling. Og så tenkte jeg på Anniken fordi hun er god på kunstig intelligens. Hun studerer Industriell økonomi data og jeg går Energi og Miljø, så det var en fin mulighet til å kombinere våre fagfelt i en reel problemstilling som kommer til å bli mer og mer aktuell i tiden som kommer, sier Sunniva.

De setter spesielt pris på muligheten for at deres oppgave kan realiseres.

- Det er gøy med en reel problemstilling noen har bruk for. Vi føler dette blir satt pris på. På skolen graver man et hull og fyller det igjen for at de neste studentene skal grave det på nytt. Her kan det faktisk bli brukt til noe, sier Anniken.

Oppgaven kommer godt med som erfaring på veien videre.

- Jeg kommer helt sikkert til å jobbe med energieffektivisering i en eller annen form. Dette er absolutt i bane med det jeg har sett for meg at jeg skal jobbe med videre, sier Sunniva.

- Liker å bruke fantasien

Philip Røst Wehinger hadde en litt annen inngangsport til stipendet.

- Jeg kom over miljøstipendet da jeg lette rundt på nettet etter potensielle arbeidsgivere og kom inn på GKs nettsider, sier Philip.

Philip fikk god bruk for sin faglige bakgrunn da han skulle skrive oppgaven til Miljøstipendet.

- Jeg studerer kybernetikk som handler mye om å lage automasjon og automatiske systemer, og brukte mye av den kunnskapen da jeg skrev oppgaven, forteller Philip.

Philips oppgave fokuserer på effektive og rimelige løsninger for styring av inneklima ved hjelp av Bluetooth 4.0 og temperatursensorer.

- Det var kult at den oppgaveteksten var åpen. Jeg liker å bruke fantasien og prøve se for meg hvordan fremtiden kan se ut, sier Philip.

Energieffektive løsninger for godt inneklima kan fort bli med Philip videre i studiene og karrieren.

- Det er en reel mulighet. Jeg sliter litt med å finne ut hva jeg skal gjøre etter studiene, og dette virker veldig spennende.

Fikk omvisning på Miljøhuset

Vinnerne av Miljøstipendet ble invitert til Oslo for å motta stipendet. Programmet bestod av en presentasjon av GK og Miljøhuset GK på Ryen.

Spesielt omvisningen på Miljøhuset GK så ut til å engasjere vinnerne, som spurte ivrig om hvordan de miljøeffektive tiltakene fungerer i praksis.

Deretter ventet presentasjon av stipend-oppgavene på ledersamlingen til GK Norge.


Kommentarer

comments powered by Disqus